Elevation Dilema

Most of the building is behind the original house but the southern elevation can be seen from the street. The main driver for the elevation has been our internal planning given that the site is narrow and there are only a few ways we can fit our brief onto the site. What this means is that the elevation presents as a one storey blank wall at the front of the house and becomes a two storey blank wall at the rear. There can be no windows to the south because of fire regulations and because a neighbour would have a right to build against our wall. To reduce the impact of this blank expanse the elevation has been split horizontally. The lower half will be brickwork to match the original house. This brickwork runs beyond the house to form a garden wall. Elevationally this gives a more linear quality, it also ties the old house with the new house. Practically it gives shelter from wind and increases privacy from neighbouring balconies. A 100mm rebate sits between the upper and lower elevation. This is a good architectural technique that will give a lighter, floating, appearance to the upper storey. At this stage we are still looking at different elevational options. The cheapest option that we feel could work has been allowed for in our costings. It is a black miniorb sheet covering in black. This should be crisp and we like the contrast between the black and white and the contrast between slightly rough brickwork and the precise metal. Our other options are: Timber weatherboards with vertical battens which will fade to grey, cement sheet panels painted different shades of green with 10mm rebates between each panel, Black zinc sheeting with vertical seams at random interval and an image printed onto architectural fabric. It is likely some of these are out because of costs but below is a poll. We’d love your opinion.